W dzisiejszym świecie otyłość stała się już epidemią. Według Światowej Organizacji Zdrowia duża nadwaga to poważne schorzenie. Została uznana za chorobę przewlekłą i dotyczy ponad 20 proc. ludzi. Chcąc się zdrowo odżywiać i utrzymać prawidłową masę ciała, należy brać pod uwagę ilość spożywanych kalorii. Są one miarą energii, którą człowiek otrzymuje z jedzenia i napojów.
By schudnąć lub skutecznie utrzymywać odpowiednią wagę, należy nie tylko odpowiednio się odżywiać, ale też ćwiczyć. Niemniej dbałość o niskokaloryczne pokarmy zapewniające organizmowi niezbędne składniki odżywcze jest bardzo istotna.
Co więc jeść dla zdrowia i urody?
Oto przygotowana przez „La Razón” lista:
1. Zielone warzywa liściaste
Szpinak, sałata, jarmuż, czy rukola – nie dość, że są niskokaloryczne, to także bogate w składniki odżywcze. Spożywanie ich dostarcza organizmowi mnóstwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Na dodatek warzywa liściaste zapewniają uczucie sytości.
2. Ogórki
To warzywo wyjątkowo niskokaloryczne, ale sycące. Ponieważ ogórki składają się głównie z wody, nawadniają organizm. Można je chrupać, nie obawiając się, że się utyje.
3. Brokuły
Mające dużą ilość błonnika brokuły zawierają też wiele niezbędnych składników odżywczych. To niskokaloryczne warzywo można przyrządzać na wiele sposobów. Jest równie smaczne gotowane na parze, pieczone w piekarniku, czy dodawane do potraw. Dzięki brokułom rośnie wartość odżywcza posiłku, za to nie rosną znacząco kalorie.
4. Pierś z kurczaka bez skóry
Niskokaloryczne i bardzo sycące białko? Takie istnieje i dostarcza go pierś z kurczaka. Jednak trzeba spożywać ją bez skóry. Pierś przy niskiej zawartości tłuszczu jest bogata w białko. Jedząc takie mięso, łatwiej utrzymać masę mięśniową.
5. Biała ryba
Kolejnym znakomitym źródłem chudego białka, pomagającym utrzymać wagę w ryzach, są białe ryby. Dorsz, sola i morszczuk zawierają niewiele kalorii w porównaniu z innymi rodzajami mięsa. Na jedzeniu tych ryb zyska też układ sercowo-naczyniowy, gdyż są one bogate w korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe omega-3.
6. Białka jaj
Także białka jaj są doskonałym źródłem białka pozbawionego tłuszczu. Ten znajduje się jedynie w żółtku. Białka jaj warto dodawać do różnych potraw. Dobrym wyborem są omlety i koktajle proteinowe.
7. Truskawki
Kto nie kocha truskawek? Można je jeść niemal bezkarnie, nie martwiąc się, że się utyje. Gdy ma się ochotę na coś słodkiego, warto więc sięgnąć po te pyszne, niskokaloryczne owoce, bogate w przeciwutleniacze, błonnik i witaminę C. Można je też dodawać do jogurtów i koktajli.
8. Cukinia
To niskokaloryczne warzywo ma naprawdę wszechstronne zastosowanie. Podaje się je na przykład do niskowęglowodanowych dań zamiast makaronu. Smakosze robią z cukinii, nawet spód do pizzy.
9. Tofu
Ukochane przez wegan i wegetarian tofu dla każdego dbającego o wagę może stać się znakomitym, niskokalorycznym źródłem białka roślinnego. Dań, w których się je stosuje, jest multum. Z tofu robi się też wartościowe koktajle proteinowe.
10. Arbuz
Kolejnym owocem idealnym do bezkarnego spożywania dla osób odchudzających się jest arbuz. Ten orzeźwiający owoc o wysokiej zawartości wody ma bardzo mało kalorii. Jest więc idealny, jeśli chce się ugasić pragnienie. Dla walczących z nadwagą łasuchów to też znakomity zamiennik słodyczy ze względu na bardzo słodki smak.
Przeczytaj także:
- Lac-phe pomoże walczyć z otyłością?
- 7 rzeczy, o które powinien zadbać mężczyzna po 50. roku życia
- Ekstremalne zabiegi dla sportowców dobre dla każdego?
By zeszczupleć, nie trzeba więc głodować. Wystarczy mądrze komponować dania z niskokalorycznych produktów i zażywać wystarczającej dawki ruchu.